Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Κατούνα Ξηρομέρου "Η Μάνα του Καπνού"





Μετά την Επανάσταση του 1821 η Κατούνα έγινε έδρα του Δήμου Εχίνου που συστάθηκε το 1836 και έμεινε έως το 1912
,όταν με Βασιλικό Διάταγμα διαλύθηκαν οι δήμοι και δημιουργήθηκαν αυτόνομες κοινότητες. Την ονομασία Εχίνος ο Δήμος πήρε από την αρχαία πόλη Εχίνος, η οποία πίστευαν τότε ότι βρισκόταν στην περιοχή της Κατούνας. Σύμφωνα με τον Ξενοφώντα, ο Εχίνος ήταν πόλη στο εσωτερικό της Ακαρνανίας, που απείχε πιθανώς μία ώρα από την πόλη Θύρρειο. Το 1840 ο Δήμος Εχίνου περιλάμβανε τα εξής χωριά: Κατούνα,Τρύφου, Αλευρά, Βούστρι, Αχυρά, Κομποτή, Αετός, Γαρδί, Κωνωπίνα, Παπαδάτου, Μαχαλάς και Μπαμπίνη. Το 1837 δήμαρχος ήταν ο Ι. Μαυρομμάτης. Το 1840 ο Δήμος είχε πληθυσμό 3.901 κατ. και το 1851 είχε 4.043 κατοίκους.
Στην απογραφή του 1920 η Κατούνα είχε 2.018 κατοίκους μαζί με το Λουτράκι (66 κατ.). Το 1928 είχε 2.727 μαζί με τον Άγιο Νικόλαο (85 κατ.) και το Λουτράκι (80 κατ.). Στην απογραφή του 1940 είχε 3.167 κατοίκους και το 1970 είχε 3.500 κατοίκους. Το 1981 είχε 3.157 το Λουτράκι 12 και ο Άγιος Νικόλαος 118. Η όμορφη αυτή Κωμόπολη του Ξηρομέρου, μαζί με τους οικισμούς Άγιο Νικόλαο, Αχυρά, Λουτράκι δημιούργησαν το 1986 το Δήμο Κατούνας. Σήμερα ..
είναι η έδρα του Δήμου Μεδεώνος, που δημιουργήθηκε το 1998 και περιλαμβάνει τα χωριά: Κατούνα, Αετό, Άγιο Νικόλαο Κομποτή, Κωνωπίνα, και Τρύφου και είναι ένας από τους 29 Δήμους του Νομού μας. Το Δημαρχείο στεγάζεται σ' ένα πανέμορφο παραδοσιακό πέτρινο κτήριο στην έδρα του Δήμου, στην Κατούνα. Στην τελευταία απογραφή (2001) η Κατούνα έχει 2.331 κατοίκους.


Η Κατούνα ήταν η μάνα του καπνού. Καλλιεργούσε τα καλύτερα καπνά της Ελλάδος (ποικιλία τσεμπέλι), τα οποία έχουν βραβευθεί σε εκατοντάδες διεθνείς εκθέσεις. Δευτερεύουσες εργασίες των κατοίκων ήταν η κτηνοτροφία και άλλες καλλιέργειες που δεν κατάφεραν όμως ν' αντικαταστήσουν το εισόδημα που έφερε ο καπνός. Στην Κατούνα σήμερα μπορεί κάποιος να θαυμάσει τον πανέμορφο Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στην κεντρική πλατεία και την Αγία Παρασκευή στα Kατωμερίσια. Από το πανέμορφο μπαστούνι (στην πλατεία Κατούνας) απολαμβάνεις μια πανέμορφη θέα που αρχίζει από τη θάλασσα του Αμβρακικού Κόλπου στο Λουτράκι, τη λίμνη της Αμβρακίας και καταλήγει στα απέναντι βουνά της Bελαώρας και του Πεταλά.


Το χωριό έχει Ειρηνοδικείο, Αστυνομικό Τμήμα, Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, Αγροτική Τράπεζα, ΕΛ.ΤΑ., Ο.Τ.Ε., Περιφερειακό Ιατρείο, πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, Παιδικό Σταθμό, δύο Νηπιαγωγεία, Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο και Λύκειο. Επίσης υπάρχουν τρεις συνεταιρισμοί και αποθήκες της ένωσης, σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, τρία φαρμακεία, τρία πρατήρια καυσίμων.
Από ένα τέτοιο όμορφο και γραφικό μέρος, δε θα μπορούσαν να λείψουν οι ταβέρνες, οι ψησταριές με όμορφους ντόπιους μεζέδες και οι καφετέριες. Κάτι που σημαίνει ότι ο αγροτόκοσμος, ενώ το καλοκαίρι δουλεύει σκληρά στα καπνά, το χειμώνα που έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο συνεχίζει την παράδοση, δίνοντας ζωή στο χωριό μας. Επιπλέον μερικοί συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να συντηρούν πολλά παραδοσιακά καφενεία, τα οποία υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια. Δύο φορές το χρόνο γίνεται πανηγύρι, στις 15 Μαΐου, με το παλιό του Αγίου Αθανασίου, που ψήνει όλο το χωριό αρνιά και στις 10 Οκτωβρίου που πραγματοποιούνταν η ετήσια εμπορο-ζωοπανήγυρη.


Στην Κατούνα γίνονταν μια δραστηριότητα που τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί, αυτή ήταν η Γιορτή της Προβατίνας και γίνονταν κάθε άνοιξη στο ποτάμι της Νύσσας κάτω από τα όμορφα πλατάνια. Όμως, εδώ και δύο χρόνια σταμάτησε να γίνεται.
Ο Αθλητικός και Μορφωτικός Σύλλογος «Μεδεών» Κατούνας, έχει πολύ μεγάλη ιστορία και προσφορά στον αθλητισμό της περιοχή μας, αφού ιδρύθηκε το 1949 και συνεχίζει ν' αγωνίζεται μέχρι σήμερα στο τοπικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Πρόσφατα ιδρύθηκε και Σύλλογος Γυναικών.
Στην Αθήνα υπάρχει ο Σύλλογος Κατουνιωτών Αθήνας «Φίλιππος ο Ακαρνάν» με πλούσια πολιστιστική, πνευματική και κοινωνική δράση. Ο Σύλλογος κάνει κάθε χρόνο πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Κατούνα, χοροεσπερίδα στην Αθήνα, καθώς και άλλες εκδηλώσεις και εκδίδει την πολύ όμορφη και έγκυρη εφημερίδα «η Κατούνα».













ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites