Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Αγρίνιο, Η Πόλη μας..!

Μα θα πει κάποιος! Τι είναι το Αγρίνιο; Τα μόνα γνωστά πράγματα για την πόλη είναι ότι παλιότερα λεγόταν Βραχώρι, ότι παράγει το ρύζι Agrino και ότι πριν από κάποια χρόνια έγινε ένα φονικό με 5 νέα παιδιά που έφυγαν.

Θέση του Αγρινίου πάνω στην Ελλάδα
Οι πιο πολλοί από μας, από τους μόνιμους κατοίκους, τους “βέρα Αγρινιώτες” δεν ξέρουμε την ιστορία της πόλης μας, δεν γνωρίζουμε για την πόλη εκτός από τα “κλασσικά”: βιβλιοθήκη, πάρκο, καπναποθήκες. Αγνοούμε σημαντικά πρόσωπα που έχει αναδείξει η πόλη όπως τον Χατζόπουλο, τον Καπράλο και τον Σούλο!

Άποψη του Αγρινίου με την Λυσιμαχία στο βάθος
Το Αγρίνιο λοιπόν είναι η οικονομική πρωτεύουσα (πολιτιστική είναι η κοντινή μας Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου) του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Η τελευταία απογραφή του έτους 2001 έδειξε επίσημα 55.000 κατοίκους ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να ξεπερνάει  και τους 100.000.
Οι απόψεις για την προέλευση του ονόματος παλέυουν μεταξύ τους. Άλλοι λένε ότι προήλθε από τον προστάτη θεό των Αιτωλών Άγριο Απόλλωνα, άλλοι από τον ήρωα Άγριο γιό του βασιλιά της Πλευρώνας Πορθάονα, άλλοι από το αιτωλικό φύλο των Αγριάνων.
Τρία χιλιόμετα δυτικά του Αγρινίου θα συναντήσουμε τα υπολείμματα του κλασσικού Αγρινίου, αρχαία κτίρια από τα οποία διεσώθη μόνο ένα κομμάτι. Επίσης υπήρχαν τείχη, όχι σαν της Τροίας αλλά έκαναν την δουλειά τους. Μια ανασκαφή του Ιωάννη Μηλιάδη (1928) έφερε στο φως πολλά δημόσια κτίρια από τα οποία τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζει η 72 μ. μήκους στοά, πράγμα το οποίο αποδεικνύει ότι η πόλη είχε γίνει εμπορικό κέντρο της εποχής. Μέχρι το τέλος του 4ου αιώνα προ Χριστού ήταν μια κωμόπολη χωρίς τείχος, όμως στην εποχή του ανταγωνισμού των Επιγόνων του Μέγαλέξανδρου τειχίστηκε λόγω της στρατηγικής θέσης της. Το 314 όμως καταλαμβάνεται από τους Ακαρνάνες που έμειναν εκεί μαζί με Δηριείς. Αφού τέλειωσε ο ανταγωνισμός των Επιγόνων, οι Αιτωλοί ανακατέλαβαν την πόλη με συνθήκη την οποία “έσπασαν” σκοτώνοντας τους Ακαρνάνες και τους Δηριείς που αποχωρούσαν. Ύστερα το Αγρίνιο έγινε εμπορικό κέντρο της περιοχής. Η παρακμή του ήρθε με την ρωμαϊκή κατάκτηση και ερημώθηκε το 31 π.Χ όπου όλοι οι κάτοικοι υποχρεώθηκαν να πάνε στην Νικόπολη. Η πόλη ακολούθησε την μοίρα της περιοχής ενόσω υπήρχε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
Το 1450 μ.Χ. η περιοχή καταλαμβάνεται από τους Οθωμανούς όπου μετοικούν στην πόλη και την βαφτίζουν Βραχώρι (Imbrahoar). Η πόλη όμως με την απελευθέρωση της στις 11 Ιουνίου του 1821 αποκτά το αρχαίο όνομα της το οποίο διατηρεί μέχρι και σήμερα.

Άποψη του Αγρινίου την νύχτα
Το Αγρίνιο δέχτηκε μεγάλο κύμα προσφύγων μετά την Μικρασιατική Καταστροφή (1922). Κατά την διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, Ευρυτάνες, Ηπειρώτες και άλλα φύλα κατεβαίνουν προς το Αγρίνιο. Την τελευταία δεκαετία έχει δεχτεί και πολλούς πρόσφυγες από τις τριτοκοσμικές χώρες (Πακιστάν, Κίνα,  Σομαλία και γενικά από την Αφρικανική και Ασιατική ήπειρο) οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα αναζητώντας την τύχη τους. Μέχρι πολύ πρόσφατα κύρια πηγή πλούτου της πόλης ήταν η καλλιέργεια καπνού, η οποία όμως απαγορεύτηκε.
Στο Αγρίνιο μπορεί κάποιος να φτάσει οδικώς από Αθήνα μέσω Ρίου-Αντιρρίου ενώ αεροπορικώς δεν μπορεί κάποιος να έρθει αφού το αεροδρόμιο της πόλης έχει μετατραπεί σε στρατιωτικό.

Παπαστράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites